Kalla fötter

Jag har redan börjat sörja min kommande månad, jag gillar att göra saker ju. Det kommer jag inte att kunna nu. Efter tre dagar kommer mina spontana erbjudanden om en promenad i slottsskogen eller om att se en ful-laddad storfilm i hemmiljö snabbt avvisas av en fortfarande levande omgivning. Det hela kommer förmodligen urarta i att jag återigen sitter mer eller mindre naken framför mitt piano och osar psykisk ohälsa. Och så läste jag att jag inte ens får äta middag hos min mamma då och då, det känns ju kasst på flera plan.
Ett glädjebud är dock att ingen regel förbjuder stöld, så om man börjar få panik under helgen är det bara att gå till nåt fullsatt skräpställe och börja sno öl av folk när de går på toa eller röker, sen gäller det att  vara bedräglig om att man inte fått sina redan betalda burgare på Mcdonalds vid skiftbyte, springtaxi hem. Panka händer har långa fingrar.


Frestelse..

Fredag, kommer hem efter jobbet. Vad döljer sig i posthögen bland reklamutskick från K-Rauta och Konsums senaste ockerpriser? Jo:

"Du har fortfarande chansen att uppgradera ditt betal- och kreditkort"


Vi på Swedbank vill erbjuda dig en ny köp- och kreditgräns på 35 000 kronor.

Du kan svara med talongen nedan eller sms. Om du vill svara via sks finns höjningen tillgänglig två vardagar efter du har svarat. Svarar du via talongen finns höjningen tillgänglig inom tio dagar.

Och så vill de förbjuda sms-lån?!


Oklara regler?

Det tisslas och tasslas, det ställs regelfrågor och det granskas. Får man bjuda på lunch? Hur går det om någon misslyckas och bränner 1000 kronor på en brakfylla första helgen? Hur mycket pengar sparar deltagarna genom att leva som kyrkråttor?

En kort regelsammanfattning:

Får man bjuda på lunch?
– Tveksamt.

En öl?
– Ja. Att ta emot en gratis öl får betraktas som en risk att köpa fler öl själv, eller rentav bjuda tillbaka, och således spräcka budget.

Middag?
– Att bli bjuden på middag, föräldrar inkluderade, är givetvis a big nono.

Får man betala tillbaka skulder till deltagarna under månaden?
– Hade det funnits skulder att driva in hade de inte behövt leva på 1 000 kronor / månad.

Får deltagarna dryga ut budgeten med extrainkomster som att panta burkar eller personrån?
– Utanför experimentets ramar – fine. Men det förändrar inte grundprincipen att endast 1 000 kronor ska spenderas / levas på i september.

/Ledningen

Blåst av tv-bolagen, Dexter dröjer



I största hemlighet har jag gått och myst för mig själv. ”I september börjar alla tv-serier man väntat på igen” har jag upprepat som ett mantra. När folk har förbannat försöket att leva på gratis underhållning hela september har jag dragit nödlögner om Allsvenskan eller Premier League när jag egentligen haft siktet inställt på Dexter Morgan, Hank Moody och Meredith Grey.

När jag nu i upptakten ögnar schemat för air-dates hos de amerikanska tv-bolagen känner jag inget annat än besvikelse.

Alas:

Grey’s Anatomy -25 sept
Dexter -28 sept
Californication – 28 sept
Dirty Sexy Money – 1 okt

Visst. Jag får trösta mig med att femte säsongen av Entourage börjar sjunde september, samtidigt som Alan Balls (Six feet under) nya True Blood. Men det känns mest som ett förspel, en ”prova på första gratis”- hit av den totala tv-bonanza inleds först i slutet av fattigdomens månad.

Dexter, kom tillbaka – allt är förlåtet!


Fortsatt bakgrund



Varför inte fortsätta uppvärmningen med en insikt i deltagarnas världsfrånvända privatekonomi. Trots skatteåterbäringar i 20 000-kronorsklassen, semesterersättningar och dubbla löner står kontot i slutet av sommaren i ärlighetens namn för min del på noll.

Vad har man då gjort av pengarna? Vilka fickor har han fyllt? Vilka har man bjudit på bricka efter bricka med lakritsshots och vad står det egentligen på den där krogslippen från 04.30 en mörk måndag i juli?

Saldo i början av maj: 45 000 kronor

Inköp av en alldeles för stor soffa - 9 000 kr    
Inköp av en alldeles för stor tv - 10 000 kr
Intag av alldeles för många öl i sommarregnet 10 000 kr
Nya Gant-lakan i egyptisk bomull 2 500 kr
Lunch på Fond 2 000 kr
Övriga restaurangbesök 11 000 kr
Kläder 500 kr

Hade det varit ett inslag i lyxfällan är jag övertygad om att de rekommenderat mig att sluta handla kläder för 500 kronor varje sommar. För 500 kronor får man ju ändå inget snyggt.

All your base are belong to, Lidl



Lågprismaffians okrönte gudfader, Lidl, har nu officiellt utsetts till första stopp inför septembers budgetliv. Bland nuvarande erbjudanden hittar jag guldkorn som:

Marinerade kycklingklubbor - 29,90 / kilo
Marinerade spareribs - 29 kr  / kilo
Falukorv 2 x 800 g – 29, 90 kr
Tuborg, folköl 3,5% - 24 st / 89 kr

Jag har alltid sagt att september är den bästa grillmånaden!

The rookie

En liten detalj som kan försvåra kommande fattigdom är att jag byter arbetsplats samma dag som jag ställer mig i brödkön. Har försökt tänka bort det och gömt mig bakom hypotesen att man ger ett mycket rejält intryck om man alltid har en hemlagad matlåda i väskan. Så långt inget problem, kaffe är med all sannolikhet gratis och fruktskål borde finnas på plats.
Jobbigt blir det först om nån kollega har förbarmande över den nya, vilsna och oroliga killen och därför beslutar ta med honom på lunch, eller än värre afterwork.

Vad gör man då:

Nää, asso jag äter bara matlådor, dricker inte om jag inte verkligen måste.. Nänä, jag är inte alls tragiskt snål och dum i huvudet, jag inser bara inte värdet av att ha bra relationer på jobbet. Visst kan jag följa med och käka middag, jag kommer efter maten för jag ska passa en rad olika barn en stund, sen kan jag inte dricka nåt för jag skall övningsköra inatt. Och du, förresten, jag vill inte betala på Inga-lills pensionstulpaner, jag känner ju inte henne så väl änna..

Det finns inga regler som hindrar att man berättar att det är ett fattigdomens experiment man deltar i, men det finns mycket som pekar på att man kommer låta bli. Exempelvis känns det jävligt töntigt, konstigt och obalanserat. Man avslöjar också snabbt att man har otroligt dålig kontroll på sig själv och sin ekonomi och man tycker att det är ok att det går ut över omgivningen.

/Mattias

Dum och fattig

Den uppmärksamme kanske noterar att inlägg har bytt plats och förändrats något under dagen. Detta beror på att deltagare 2 helt saknar tålamod och har därför redan börjat förstöra tusenkronor med sin okunskap. Som sagt, inte bara oekonomisk utan även klumpig. Lovar dock att inte klanta till det så mkt framöver, tackar för eventuellt tålamod.


Inventering deltagare 2, väldigt låg sämstanivå

Jag sa ju till dig att jag inte hadde nån frukostmat ju, finns det inte i kylen så har jag det helt enkelt inte.
Detta med reservation för ett kilo vetemjöl och en halv flaska hickory-essens som finns i ett närliggande skåp.

Tanken på att man kunde bunkra inför september slocknar snabbt eftersom man inte har pengar alls såhär sent i månaden. (läs: efter den 10e)

Saker deltagare 2 funderar på att köpa för sin 1000-lapp

Liksom för lägre primater är det jakten på protein som gör att man måste anstränga sig. Där apan tidigare åt myror, larver eller falukorv har jag som många för vana att äta blod, kött och ost i olika former. Enklare skulle vara att gilla exempelvis majsmjöl eller makaroner.

Detta har jag tänkt på i alla fall:

Kikärtor, torkade
Matlagningsyoghurt
Korv från Lidl
Enorma konservburkar från samma ställe
Några dosor snus
Spenat
Morötter
En bag-in-box
Tonfisk i olja
Så kallade danska bantningspiller

 Jag måste nog fundera lite mer på upplägget, känns i nuläget som mr.Universums onda lillebror har lagt menyn.


Kylen


Nedräkning



Sju dagar återstår...

Inventering



För att säkerställa att det inte handlar om nåt slags spex. Att vi i själva verket laddat upp med välfyllda kylskåp och skafferier fulla med torrvaror tänkte jag, en vecka i förtid, inventera mitt kylskåp.

Innehåll:

1 kg Yogurt, citrus / vanilj
flytande honung
1 Staropramen
Ketchup
1 l mjölk
En halv burk hallonsylt
En halv burk fikonmarmelad
En halv tub tomatpuré
Ett paket smör
En bit parmesan
5 ägg
1,5 liter konsum bordsvatten

Kan bli prekärt det här, komme september

Motivation

I brist på annat att skriva om, eftersom experimentet inte börjat på riktigt ännu värmer vi upp med deltagarnas förutsättningar.

Den 25:e varje månad får man tydligen lön

Så här ser det ut på mitt bankkonto:

LÖN:  4 855,00

Saldo efter räkningar: 0 kronor.

/Deltagare ett

(Jag vet, det blir fånigt med anonymitet, frågan är om det spelar nån roll)

Presentation

Bloggen har två skribenter. Båda fattiga. Trots månadslöner i övre tjugotusenkronorsklassen har ingen av oss någonsin sparat en krona. Ett liv på kredit, en lyxfällan light blev startskottet.

Det finns egentligen ingen plan, inget underhållningsvärde, ingen egoism, ingen självömkan. Bara en idé om att det var lika bra att  dokumentera det hela.

Korta fakta om deltagarna:

Deltagare ett



Namn: Olle
Ålder:
Snart 30
Yrke: Journalist
Förmögenhet: Noll
Karaktärsdrag: Snabb talförmåga
Favoritdrink: Bourbon
Bloggvana: Ingen

Deltagare två



Namn: Mattias
Ålder:
Snart 29
Yrke: Socionom
Förmögenhet: Noll
Karaktärsdrag: Stora händer
Favoritdrink: Hot-shot
Bloggvana: Ingen

Bakgrund

Sensommaren 2008 befinner sig två män på exakt samma stig i livet. Båda är panka, både har en lite för stor kärlek till att festa och att lägga i princip alla sina pengar på det. En blodspakt sluts. Ett ekonomiskt experiment. Under september månad ska de leva på 1 000 kronor var.

Det talas om makaroner, det talas om potatis. En av männen är orolig. "Hur ska man kunna äta lunch på jobbet, det kostar ju minst 50 kronor?", frågar den ena. "Inga problem, man kan köpa ett kilo kräftor för 15 kronor på Tempo i Guldheden", svarar den andra.

Som enda underhållning under fattigdomens september har de varanda, varsitt gymkort och en oändlig vilja att visa världen att det faktiskt går.

För säkerhets skull, och för att deras samlade 418 vänner ska kunna följa framgång och motgång skapas en blogg. Det handlar inte om sidvisningar. Det handlar inte om att bli de nya bröderna Schulman. Det handlar om ett alibi. En bekännelse. Skammens september.

Snart börjar skiten...


RSS 2.0